Евтини полети до Палма де Майорка

Самолетни Билети

Популярни маршрути в Испания

Полезна Информация за: Палма де Майорка

За Палма де Майорка
  • Държава Испания
  • Област Балеарски острови
  • Часова зона CET (UTC+1); лятно време CEST (UTC+2)
  • Летища
  • Продължителност на полета 3 часа

Официалното име на “Палма де Майорка” всъщност е “Палма”. Намира се на остров Майорка и е столица на областа “Балеарски острови” в Испания. Града има важно значение със своето пристанище. Населението на града е близо 400 хиляди души, а цялата градска англомерация - 500 хиляди, което е 12-тата по големина градска зона на Испания. Почти половината население от острова Майорка живеят в Палма. Летището на отделения “Son Sant Joan”, но част от общината обслужва ежегодно 22 милиона пътници.

    Климатът на Палма е силно повлиян от Средиземно море, летата се характеризират с температури до 30 градуса, а през зимата температурите не падат под 3-5 градуса.

Карта на Палма де Майорка
Паметници в Палма де Майорка

Столицата на Майорка, Палма, е и столицата на автономната испанска общност на Балеарските острови. Тази общност включва островите Менорка, Ибиза и Форментера – популярни туристически дестинации. Въпреки че в наши дни Майорка е огромен, модерен курорт с луксозни хотели, скъпи ресторанти и нощни клубове, посещавана от милиони туристи всяка година, старият стил в архитектура е запазен, и острова може да предложи голям брой забележителности.

La seu
Известна също като катедралата Санта Мария на Палма, е най-популярната атракция на столицата и е символ не само на остров Майорка, но и на целия архипелаг от Балеарските острови. Тя е голяма и внушителна готическа катедрала, с прякор “Катедралата на Светлината", издигаща се на брега на морето и виждаща се от голямо разстояние. Катедралата е една от най-известните готически сгради в Европа и се смята за архитектурен шедьовър, съчетаващ почти всички жанрове на изобразителното изкуство от Средновековието нататък. Според митовете, през 13-ти век, когато Крал Джеймс I Завоевателя (Jaime El Conquistador) пътувал с флота си към Майорка, (с цел да окупира острова, намиращ се дотогава под Арабско владение) и попаднал в буря. Кралят се разтревожил и се заклел че ако оцелее ще издигне великолепен храм в чест на Дева Мария. В крайна сметка кралят не само оцелял, но успял и да завладее острова, и по този начин започнал процесът по изграждането на храма. Разположението на катедралата символизира победата на християнството срещу исляма, тъй като арабите били избрали същото място за да изградят джамия – факт който поражда следния парадокс: олтарът е ориентиран към Мека вместо към Йерусалим, както е във всяка другя християнска църква. Изграждането на катедралата започва през 1300 г. (71 години след пристигането на краля на острова) и продължава няколко века, до Ренесансовия период когато придобива окончателния си вид. Оттогава катедралата претърпява няколко ремонта. Най-известните два ремонта са предприети от Juan Bautista Peyronnet през 19-ти век и от Антонио Гауди през 20-ти век. Пред катедралата се намира „Parc de la mar“, парк изпълнен с палми по протежението на езеро. В паркът ще видите стенопис от Joan Miro както и малка галерия.

Serra de Tramuntana
Serra de Tramuntana е планинска верига простираща се по северния бряг на Майорка от Andratx до Cap Formentor, и покриваща разстояние от 50 километра. Характерни за планината са ексцентричните форми на варовиковите скали и боровите гори на голяма надморска височина, предлагащи главозамайваща гледка към острова. От Палма се организират екзкурзии ежедневно, а най популярните дестинации са Soller и Pollenca. Soller се намира на около 20 км от Палма, а главните забележителности са музеят на модерното изкуство и църква реставрирана от учениците на Гауди. Обкръженото от високи планини място е чудесно за разходка пеша или с колело. Pollenca – считана от мнозина като истинската столица на острова, е едно китно селце с традиционната за региона архитектура, но и място за поклонение за тези които са готови да изкачат 365-те стъпала до старата църква на върха на хълма. Селцето Valldemossa в което някога е отсядал Шопен с Жорж Санд в манастира „La Cartuja“, както и Cap Formentor - най южната точка на Майорка също са интересни места за посещение. Гледката от Cap Formentor е прекрасна - погледа ви стига чак до Менорка.

Плажовете на Майорка
Плажовете на Майорка са сред най красивите на средиземноморието и лятно време се препълват с туристи от цял свят. На острова има десетки плажове, толкова впечатляващи че ще задоволят и най взискателните туристи, и толкова разнообразни че да предложат на всекиго по нещо. Препоръчваме ви да посетите: Domingos Grans и Petits, намиращи се в южната част на острова, с кристално чиста, бистра вода и бял пясък; Calas d’or на изток низ от пет последователни залива по крайбрежието, както и Alcudia – красив и добре поддържан плаж дълъг 9 км, и считан от повечето хора за най хубавия плаж на острова.

Castell de Bellver
Замъкът Bellver се намира на един хълм, на 3 километра северно от Палма. Построен първоначално за крал James II на Майорка Mallorca през 14ти век от Pere Salva, (които е работил и в кралския дворец Almudaina в Палма) с цел да се превърне в кралската резиденция. Структурата на замъка съчетава лукса на двореца с нуждите за отбрана на замък. Истинската особеност на замъка е кръглата му форма. Замъкът Bellver е единствената сграда в Испания и една от малкото в Европа с тази форма. По протежението на крепостните стени са разположени три малки кули и голям донжон, който е свързан с останалата част от сградата с мост минаващ над рова обграждащ сградата. През 14ти век замъкът е служел като затвор (първите затворници са били кралицата и децата й, както и всички поддръжници на краля). От 18ти до 20ти век пък е служел като политически затвор. През 1931 г. Испанското правителството дарява замъкът на град Палма. Замъкът е превърнат в исторически музей а след ремонта му през 1976 става седалище на Историческия Музей на града.

Вече запазихте ли полет до Палма де Майорка? Не забравяйте да резервирате хотел и да наемете кола!