FAQ


Изберете FAQ категорията, която желаете:
Резервация на самолетни билиети
Резервация на хотели

Резервация на самолетни билети

Търсене на полети

1.Как да избера еднопосочен полет?

Използвайки търсачката за полети имате 2 възможни опции: Можете да изберете или еднопосочно пътуване или пътуване с връщане (двупосочно). По подразбиране се избира двупосочното пътуване. Ако се интересувате от еднопосочно пътуване ще трябва да изберете обособения бутон за това.

2. Мога ли да направя резервации на билети за вътрешни и международни полети?

Да, можете да изберете всички полети от желаното от вас летище до всяка точка по света.

3. Защо не мога да намеря полети за конкретна авиокомпания?

Използвайки нашата търсачка можете да направите резервация на билети за повечето авиокомпании по света. Не можете да резервирате билети за чартърни полети, полети оперирани от конктретни нискотарифни компании и компании, които са представени в Гърция.

4. Какво представлява опцията +/- 3 дни?

Избирайки тази опция можете да намерите най-евтиния полет в диапазон от 3 дни преди и 3 дни след посочените дати за заминаване и връщане. След избиране на полета, който ви интересува, всички възможни комбинации кореспондиращи с този полет ще бъдат показани с дати и цени.

5. Пасажери и групи

Извършвайки процедурата по търсене, ще трябва да посочите броя на пасажерите, които ще пътуват от всяка категория. Може да посочите до 8 пасажери за резервация. Категориите са следните:
- Възрастни : Пасажери над 12 години.
- Деца : Пасажери от 2 до 11 години. Билети за непридружени деца, по-млади от 12 години, не могат да се резервират по интернет.
- Новородени / Бебета (без места) се считат пасажери до 2 навършени години. Всеки пасажер по-възрастен от 12 години може да придружава новородени.
Имайте в предвид, че не всеки полет предлага специални оферти за деца и новородени. В този случай ще трябва да издадете билет за възрастен за вашето дете и/или новородено.

6. Деца без придружител

В случай че вашето дете (2-11 годишно) трябва да пътува без придружител, ви препоръчваме да се свържете с нас по телефона. Ние не можем да издаваме билети за децабез придружител по интернет. Някои от общите правила за деца без придружител, са следните:
Деца по-възрастни от 5 години обикновено могат да пътуват без придружител на директни полети или полети с връзки (не могат да летят ако използват последната връзка за деня). Точната връзка, за която правилото важи е различна за различните авиокомпании и е силно препоръчително да се свържете с авиокомпанията, за да получите допълнителна информация. Много авиокомпании предлагат услугата "Придружител" (обикновено от стюардеса), за непълнолетни пътуващи сами.
Деца до 5 годишна възраст не могат да пътуват ако не са придружени от по-възрастен пасажер (който трябва да е по възрастен от 15 години).
Много авиокомпании може да ви таксуват допълнително за придружител. Обикновенно авиокомпаниите желаят да бъдат информирани кой ще посрещне детето, и очакват посрещача да представи лична карта за да му бъде позволено да вземе детето. В случай че посрещача не покаже валиден документ за самоличност процедурата по посрещане може да  се забави, затова горещо се препоръчва да се запознаете с изискванияата на конкретната авиокомпания. Във всеки случай е важно да се свържете с авиокомпанията преди да резервирате билети за всяко дете без придружител.

7. Намаления за деца и новородени

Много компании предлагат намаления за новородени и деца. Тези намаления могат да варират според компанията, и наличността на места за дадения полет.

8. Категории на местата

Освен Икономична Класа, много полети предлагат Бизнес Класа или ВИП места (Първа класа). Имайте в предвид, че тези понятия са общи и много авиокомпании може да използват различни термини, за да опишат тези категории.
Местата в Икономична класа се намират в главната кабина на самолета. Цената на билета, качеството на предлаганите услуги и удобствата за пътниците са по-икономични в сравнение с другите класи. Билетите за икономична класа обикновено са много повече и ограниченията по отношение на възможността за промени и отмяна на полети са по-малки. В някои случаи, билетите за Икономична класа не могат да се променят и само данъците ще бъдат възстановени на пътниците в случай на анулиране.
Бизнес Класа, ако е налична на самолета, обикновено предлага по-широки и удобни места, както и повече място между седалките. Храната в бизнес класа е по добра от тази сервирана в Икономична класа. Други услуги, които могат да бъдат предложени са: индивидуална гише за чек-ин, възможността да използвате лаунджовете на авиокомпанияата и тн. Местата в Бизнес класа са по-скъпи от тези в Икономична класа, но по евтини от тези в Първа класа.
Местата в Първа класа са в предната част на самолета. Броя на тези места обикновено е ограничен. Местата в Първа класа са най-удобните в самолета, а пасажерите могат да се наслаждават в същото време на най-добрите ястия. Пасажерите на Първа класа също се наслаждават на самостоятелно гише за чек-ин, и достъп до лаунджовете на авиокомпанияата. Местата в Първа класа не са налични на всеки полети и обикновено са най-скъпите.

Резервация на самолетни билети

9. Има ли някакъв минимален срок преди полета, за резервация на билети?

Да, не можем да издаваме билети за полети излитащи в период от време по малък от 4 часа след часът на резервацията. Също така, резервации след 17:00 часа се осъществяват само за полети, които излитат след 13:00 ч. на следващия ден. В събота, и по конкретно след полунощ не могат да се правят резервации чрез нашия уеб сайт за полети, излитащи преди 13:00 ч. в Понеделник. Можете да се обадите на +359-2-4917177 за да направим вашата резервация по телефона и да издадем вашият билет на момента.

10. Как да разбера дали резервацията е извършена успешно?

Точно след завършване на процедурата на нашия уеб-сайт, страница показваща успешно резервиране, ще се появи на екрана ви. Ще получите и потвърждение по вашата електронна поща съдържащо цялата информация относно вашата резервация. Допълнително ще получите втори е-мейл съдържащ вашия електронен билет, обикновено до 30 минути след приключване на процедурата за резервиране.

11. Какво трябва да направите, ако не получите е-мейл, след завършване на процеса на резервация?

В случай, че не получите е-мейл в рамките на един час от извършването на процеса на резервация моля свържете се с нас на +359-2-4917177.

12. Какво трябва да направя ако има грешка в е-мейлът, който получа?

Ако откриете грешка в е-мейла, който получите, моля свържете се с нас по телефона на +359-2-4917177 колкото се може по скоро. Моля отбележете, че коректността на вашите лични данни е ваша отговорност и всяка промяна след направената резервация може да не е възможна.

13.Какво мога да направя ако не помня номера на моята резервация?

Не се тревожете за това. Ние можем да намерим номера използвайки търсене по име, е-мейл или други детайли предоставени в нашата система за резервация.

14. Трябва ли да потвърдя времето за излитане на полета?

Ако искате да потвърдите заминаването на вашият полет ви предлагаме да се обърнете към авиокомпанията или летището, за да сте точно информирани. Ние ще направим всичко възможно , за да Ви информираме, в случай, че настъпи промяна на полета. Въпреки това, в случай на лоши метеорологични условия на летището или стачка на персонала на авиокомпаниите, и т.н, ние силно Ви препоръчваме да се свържете директно с авиокомпанията или летището. Вие можете да проверите статуса на полета използвайки опциите за “Вижте вашата резервация он-лайн”, в е-мейлът потвърждаващ вашата резервация.

15. Полетът, които съм избрал в крайна сметка не е на разположение за резервации.

Това може да се получи в случай, че друг пасажер е резервирал последния билет, във времето в което сте извърщвали вашата резервация от определения клас или на конкретната цена. Съществуват случаи, в които комуникацията с авиокомпанията е нарушена по време на процеса на резервация довеждайки до незавършена резервация. Полетът може да продължава да се показва в търсенето поради липса на информация от страна на авиокомпанията. Този тип проблеми не е чест и в такъв случай ви съветваме да опитате отново да направите резервацията след околко 30 минути.

16. Възможно ли е да направя резервация с моята кредитна карта от името на друг човек искащ да пътува?

В случай че човекът който ще пътува е различен от собственика на картата тогава трябва да ни изпратите електронна поща на flights@trip.bg (ако нямате достъп до email, изпратете ни факс на (+30) 211 8001181) с фотокопие на кредитната карта за резервацията и копие на личната карта (и от двете страни) на собственика на картата последвани от неговия подпис и кратко текстово потвърждение, че картата ще се таксува за съответния билет.

17. Ще се изисква ли повече информация като номер на паспорт или копие на кредитна карта след плащането?

Обикновено ние не изискваме повече информация от тази, която сте предоставили. В някои случаи може да се свържем с Вас и да изискаме копие на първата страница на кредитната Ви карта и копие на вашият паспорт. Това се случва, когато пасажера е различен от собственика на кредитната карта или нашите системи за борба с измамите покаже висока степен на риск за дадена транзакция. Цялата тази информация се заличава след краят на вашето пътуване.

18. Мога ли да направя резервация за билети за военни и моряци?

За сега не е възможно.

Промени в резервацията

19. Как мога да променя или анулирам билети?

Можем да пристъпим към промяна или анулиране на резервацията Ви на самолетни билети само след като сте попълнили съответната форма в нашият сайт. Всички промени или анулации на резервациите на самолетни билети се определят от правилата на авиокомпанията. Отделно от таксите на авиокомпанията, се начислява и допълнителна такса от нашата фирма, в зависимост от вида на пакета за поддръжка, свързан с Вашата резервация.

20. Има ли някакъв вид пълна или частична компенсация за билет, който няма да използвам

Всеки билет може да има различни ограничения в зависимост от авиокомпанията и класата. Обикновенo за Икономична класа се възстановяват само летищните такси. Все пак, за да потвърдим точната сума, която ще получите за промяна или анулиране ще трябва да се свържем с авиокомпанията. Може да разгледате и условията за анулиране или промяна на билети на авиокомпанията използвайки съответният линк на страницата където представяте детайлите за вашата кредитна карта или в писмото потвърждаващо вашата резервациая, изпратено ви по е-мейл.

21. Как мога да променя датите на полета?

За да промените датите на вашият полет ще трябва да попълните съответният формуляр или да отговорите на някой от е-мейлите, които сме Ви изпратили или да ни изпратите молба за промяна по факс. Промените няма да бъдат направени докато не ни изпратите писмена молба за типа промяна, която искате да направите.

22. С кого трябва да се свържа ако трябва да променя моя билет докато съм в чужбина?

Ако типа билет позволява промяна и сте в чужбина, трябва да се свържете с местния офис на съответната авиокомпания.

23. Какво ще стане ако авиокомпанията промени полета си?

Понякога авиокомпаниите са принудени да променят маршрутите, разписанията и броя на полетите си. В такъв случай ще се опитаме да Ви информираме за промените преди датата на полета, за да можете да промените личната си програма. Тези промени обичайно са от ниска важност без значителни последствия за вашия полет. Ако възникнат значителни промени във вашето пътуване (например промяна в часа на заминаване с повече от 2 часа или промяна на летището за заминаване) и нямате алтернатива, която ви удоволетворява, можете да поискате конпенсация от авиокомпанията, според правата на пасажерите установени от Европейският Съюз, освен ако не сте били информирани на време от авиокомпанията.

24. Може ли името на пасажера да бъде променено на билета?

Билетите не се трансферират, затова и промяна на името не е възможна. Името трябва да бъде изписано точно както в личната карта или паспорта. След завършването на резервацияата никакви промени в името на пасажера не се приемат.

Издаване и получаване на билети

25. Как ще получа своя билет?

Вашият билет е електронен (e-ticket) и ще Ви бъде изпратен посредством е-мейл. На летището ще трябва само да отидете на гишето за чек-ин на авиокомпанията с вашата лична карта или паспорт.

26. Кога ще получа билетите си?

Ще получите електронните си билети посредством е-мейл от 30 минути до 24 часа след извършване на резервацията. Ако не го получите моля позвънете ни на +359-2-4917177.

27. Какво трябва да направя ако имам проблем с билета си?

В такъв случай свържете се с нас на +359-2-4917177.

28. Какво трябва да направя ако изгубя билета си?

Вашите билети са електронни (e-ticket), затова дори и да изгубите е-мейлът, който сме ви изпратили, не представлява проблем.

29. Мога ли да взема моите билети на летището?

Да, вашите билети са електронни и вие можете да ги вземете на летището.

30. Мога ли да получа фактура?

Да. Фактурата е с електронен подпис и ще ви въде изпратена по е-мейл.

31. В каква валута мога да платя билета си в trip.bg?

trip.bg таксува с точната сума показана в момента на покупка в евро, без да прилага обменен курс на чужда валута. Вашата банката или разплащателна система може да приложи собствена обменна тарифа, международна обменна тарифа или собствена такса при осъществяване на транзакцията.

32. Как мога да платя билетите си закупени или резервирани в trip.bg?

Плащането на вашите самолетни билети може да бъде извършено с кредитна или дебитна карта (Visa, Visa Electron, MasterCard) или с банков депозит в нашите сметки в клоновете на Postbank или на Raiffeisenbank.

Когато направите временна резервация за самолетен билет, ще получите потвърждение по вашата електронна поща, съдържащо инструкции за плащане по банков път, както и подробна информация за нашите сметки, име на бенефициент, точната сума която трябва да бъде платена, и срокът в който трябва да бъде платено за да на изтече периода за който е запазен вашия билет.

33. Каква е фактурната валута?

Всички фактури издадени от trip.bg се издават в евро, без значение от страната на пребиваване.

Електронни билети - e-tickets

34. Как да пътувам с електронен билет (e-ticket)?

Електронният билет е особенно удобен, тъй като той потвърждава покупката на билет, без да е необходимо да имате отпечатан документ. Авиокомпанията, с която пътувате съхранява всички детайли за вашия билет в централната система за резервации. Това означава, че не е нужно да носите хартиено копие, за да се качите на борда и няма да се притеснявате да не загубите билета (Тъй като не е традиционния хартиен вариянт). Имайки електронен билет можете да отидете до гишетата за чек-ин със своя паспорт или лична карта както и принтирано копие на потвърдителното писмо за резервация което сте получили на вашия е-мейл (Копието на е-мейлът ще помогне на служителя от авиокомпанията да ви настани по-бързо).

35. Как да принтирам копие на моят електронен билет?

Можете да принтирате е-мейлът съдържащ електронния билет, който сме ви изпратили след извършване на резервацията и съдържащ номера на електронния билет. Намира се във вторият е-мейл, който сте получили (първият е просто потвърждение на вашата резервация, която ви се изпраща до час след завършване на резервацията на нашия уеб сайт. След това ще получите втори е-мейл съдържащ детайлите от вашия електронен билет след извършена резервация).

36. Кога ще бъде таксувана моята кредитна карта?

Вашата кредитна карта ще бъде таксувана в момента на извършване на резервацията. Възможно е да видите 2 различни таксувания на вашата карта, едно от авиокомпанията представляващ цената на билета и едно от нашата компания (E-Travel Athens) представляващ таксата за услугата. Сумата която ще платите е тази, която е показана в резултатите от търсенето.

Обща информация

37. Какви са лимитите и ограниченията за багаж?

Ръчният багаж обикновено тежи до 5кг докато багажа представен на гишето е около 20кг (Тези граници варират според авиокомпанията и дестинацията). Авиокомпаниите стават все по стриктни в изискванията за големина и тежест на багажа. И тежестта и размера на багажа варират и в зависимост от полета и класата. Правилата относно багажа могат да варират в зависимост от авиокомпанията с която пътувате. Ако имате специфичен въпрос, най-добре го адресирате към конкретната авиокомпания.

38. Мога ли да избера конкретни места?

Не можете да избирате места преди проверката на чекирания багаж.

39. Колко време преди полет трябва да съм на летището?

Ако пътувате в чужбина е най-добре да сте на летището 2 часа преди заминаване, докато за вътрешни полети 1 час е достатъчен. Моля имайте в предвид времето за минаване през проверките за сигурност особено в пиковите периоди.

40. Какви документи трябва да нося, когато пътувам?

Ако сте в Шенгенската зона и пътувате в тази зона ви е нужна само лична карта (Вашето име трябва да е изписано с латински букви). Докато лична карта е достатъчна за пътуване, паспортите са най-разпространеното средство за пътуване. Ако пътувате извън Шенгенската зона, трябва да носите със себе си задграничен паспорт, като изтичането на визата (в случай че ви е нужна виза) и билета в обратна посока трябва да са със сходни дати. Съветваме ви да се консултирате с посолствата на страните, в които ще пътувате, за да сте сигурни че разполагате с всички необходими документи за пътуване. Дори и нашия консултант за пътувания да ви информира относно нуждата от виза за съответна страна, това не е наше задължение.

41. От какви документи се нуждаят децата при пътуване?

Децата се нуждаят от виза и паспорт също като възрастните. Ако пътуват сами, авиокомпанията трябва да бъде информирана. Имайте в предвид, че не всяка авиокомпания приема деца без придружител на свойте полети. За деца пътуващи за вътрешни дестинации в България, е препоръчително да се свържете със съответната авиокомпания относно нужните документи.

Програми за лоялни клиенти

42. Как да се присъединя към програма за лоялни клиенти?

В случай че искате да се присъедините към програмата за лоялни клиенти е необходимо да се свържете с авиокомпанията по телефон или е-мейл.

43. Къде мога да намеря информация за точките, които се събират?

Можете да получите тази информация само от авиокомпанията.